Da prljavština ne dospe u kuću

Ovo je san svake domaćice, jer je najbolja vrsta prljavštine ona koja ostane ispred ulaza u kuću, štedeći im tako vreme i trud. Ipak, ovo zvuči nemoguće? Samo donekle, jer prateći nekoliko saveta umnogome se može osigurati da kuća ostane čista bez po muke.

Prljavštinu ostavite na otiraču

Otirači su možda najpotcenjeniji predmet za uređenje doma, u najbolju ruku smatraju ih za zanimljiv dekor. A njihova uloga u održavanju kuće čistom je gotovo presudna. Dobar otirač zadržaće na sebi svu suvišnu prljavštinu sa cipela onih koji u taj dom ulaze i time obezbediti da podovi ostanu duže čisti. Gomila prašine i prljavštine nalazi se i na cipelama koje na prvi pogled uopšte ne deluju prljavo. Da bi otirači dobro obavili posao, potrebne su dve stvari – pravilan izbor i postavljanje.

otiraci-za-noge

Dva otirača, bolja zaštita

Ovo će, takođe, nekome zvučati kao suvišan izdatak. Ustvari, princip je vrlo jednostavan, a učinak više nego dobar. Da bi osigurali da sva prljavština sa cipela ostane na otiraču za noge, postavite jedan ispred ulaznih vrata i jedan iza, na mestu prvih koraka kada se u kuću ulazi.

Izbor otirača

Neka spoljašnji otirač bude izrađen od plastike ili gume sa većim čekinjama ili reljefastim šarama koje će skinuti i zadržati najkrupniju prljavštinu, poput blata i peska. Unutrašnji otirač može biti od veštačkih ili prirodnih materijala, ali takav da dobro upija vlagu i što je najvažnije, potrebno je da ima podlogu od nepropusnog materijala, gume ili plastike, kako vlaga ne bi dospela na pod i oštetila ga.

Otirači pored mesta koja se prljaju

Frižider, sudopera, kada i wc šolja, možda ne izgledaju kao mesta kojima su potrebni otirači, ali je dobro imati ih ispod mesta gde se često mrvi ili prosipa tečnost. Svakako, ovi otirači mogu biti razne vrste prostirki, od tepih staza do staza za kupatilo i krpara. Njihova uloga slična je onoj kod otirača. Mrvice i tečnost koja prska i prosipa se ostaće na prostirci umesto da budu raznete svuda po kući, o mogućnosti da se okliznete da i ne govorimo, a posle nekog vremena dovoljno ih je samo istresti ili oprati u veš mašini, kao što se to može uraditi sa krparama i manjim prostirkama. Neophodno je samo da se postarate da dobro prianjaju na podlogu bez krajeva i ivica koje se uvrću ili da ih fiksirate za pod, da ne bi došlo do saplitanja i klizanja.

Trikovi za manje prašine

Većini je ovo najdosadniji deo sređivanja kuće. Ali i nakupljanje prašine se može dosta redukovati jednostavnim uređenjem doma. Stara je izreka da sitnice skupljaju prašinu i ona je delimišno tačna. Prašina pada svuda ravnomerno, ali vreme koje treba posvetiti brisanju prašine u enterijeru sa puno detalja je daleko veće nego kada su površine čiste. Ovo ne znači da morate držati minimalistički stil, već odaberite i istaknite detalje koji će stvarno dati identitet vašem domu, a ostale površine držite čiste i njih lako brišite. Držite knjige, novine i stvari od papira u zatvorenim policama, idealne su one zastakljene, tako ćete sprečiti da čestice hartije koje sa njih vremenom opadaju, stvaraju prašinu, a njih ćete sačuvati od zagađenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
4 × 7 =