Endometritis prirodno lečenje – čaj za endometritis

PRIRODNO LEČENJE
Neke prirodne terapije za lečenje endometritisa pokazale su se delotvornim u lečenju uzroka ili simptoma endometritisa.

Akupunktura i tradicionalna kineska medicina
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, endometritis se javlja zbog procesa stagnacije i toplote, a lečenje treba da bude usmereno na podsticanje pokretljivosti sluzi. Lečenje akupunkturom je izuzetno važno u kontroli bola. Medu kineskim biljakama, treba spomenuti dung quai, ili anđeliku (Angelica sinesis), koja zbog svog hormonskog i hepatičkog delovanja može biti od značaja tokom srednjoročnog lečenja endometritisa.

Aromoterapija
Biljne esencije mogu biti veoma korisne u lečenju bola. Koriste se esencijalna ulja za popuštanje grčeva, poput lavande, neroli, jasmina ili kamilice; iako ne treba isticati upotrebu ulja sa hormonskim delovanjem kao što je čempresovo, tujino (deterpenizovano) ili od rimske žalfije. Međutim, ovu poslednju treba da pripremi stručno lice jer se daje š’amo u određenim fazama menstrualnog ciklusa.

Obloge
Stavljaju se tople obloge na predeo abdomena, ili obloga od gline preko donjeg dela trbuha, uveče, dva do tri puta nedeljno

Dijetetska ishrana
Dopuna je takođe značajna sa dijetetske tačke gledišta.Značajan je unos masnih kiselina iz serije omega-3, prisutnih u haringi, lososu, golčiću, sardinama i inćunima (uglavnom u svim plavim ribama). Postoje neki značajni biljni izvori iz ulja omega-3, poput lanenog ulja (treba uzimati pola kašičice dnevno tokom perioda od tri uzastopna meseca) ili ulja od šafranike (Carthamus tinctorius). Iako se oba teško nalaze, posebno se preporučuju zbog terapeutskog dejstva.
Preporučuje se dijeta bogata antiok-sidansima biljnog porekla, vlaknima (prisutnim u voću, povrću i suvom voću) i nezasićenim masnim kiselinama (suvo voće, kvalitetno biljno ulje) koje su bogate vitaminima i mineralima. Veoma je značajna voćna kura, naročito od crnog grožđa, grejpfruta, manga, papaje, ananasa i breskve.
Mineralni dodaci poput kalcijuma i magnezijuma su takođe značajni; prvi pomaže u prevenciji bolnih mišićnih U lečenju grčeva a drugi ima opuštajuće delovanje endometritisa na mišiće. Kalcijum je prisutan u brojnim namirnicama, a prodaje se i u vidu tableta.

Čajevi protiv endometritisa

Sastojci
25 g cimifuge (Cimicifuga racemosa)
25 g lotosa (Lotus corniculatus)
20 g rusomače (Capsela bursapastoris)
20 g matičnjaka (Melissa officinalis)

Priprema i doziranje

Izmešaju se sastojci i sipaju u vodu četiri kašičice na jednu šolju. Staviti na vatru da provri i, nakon tri minuta, skloni se sa vatre i ostavi da stoji pet minuta.
Pre pijenja, treba dodati jednu supenu kašiku hamamelisa, koji se može naći u bilo kojoj dijetetskoj apoteci ili prodavnici.

Mnoge druge recepte za prirodno lečenje možete naći na sajtu Prirodno i zdravo.

Dopune uz lekovite biljke
Tokom prvih nedelja nakon menstruacije, dodatno se pije čaj sa čaurama jama (Dioscorea villosa), šest dnevno (tri puta po dve), dok se tokom treće i četvrte nedelje nakon menstruacije pije čaj sa čaurama konopljike (Vitex agnus-cas-tus), a doza je ista kao i prethodna. Pomoću ovog tretmana se oponašaju hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa.

Fitoterapija
U prirodnom lečenju endometritisa koriste se biljke sa opuštajućim svojstvom poput lotosa, matičnjaka i arnike, u homeopatskim dozama.
Takođe se koriste biljke koje regulišu menstrualni ciklus poput hajdučke trave, žalfije i anđelike.
Vrste koje se najviše preporučuju u ovim slučajevima su sledeće:
Ulje od boražine (Borago officinalis).
Ulje od noćurka (Oenothera biennis).
Morač (Foeniculumm vulgaris).
Hmelj (Hypericum perforatum).
Kamilica (Anthemis nobilis).
Krasuljak (Bellis perennis).
Hajdučka trava (Achillea millefolium).

Hidroterapija

Preporučuju se sedeće hladne kupke, ukoliko nema menstruacije, kao i tople za vreme menstruacije i bolnih kriza.Tehnike opuštanja. Sve alternativne tehnike mogu da budu od koristi u kontroli bola koji je prouzrokovan endometritisom; u tom smislu mogu da pomognu biofidbek, joga, rolfing ili osteopatija. Joga može da bude korisna u započinjanju mišićnog opuštanja i, do izvesne tačke, može da smanji hormo-nalnu neravnotežu.

Vizualizacija

Počinje dubokim disanjem, osećajući udisanje u stomaku, opuštajući telo, od nogu do glave, da bi se zatim vizueliziralo sopstveno telo na nekom prijatnom mestu. U nastavku vizuelizuju se slabe endometrozne ćelije i one zagubljene (na nepoznatom mestu), kao i moćna legija odbrambenih ćelija u našem organizmu, koje razaraju endometrozne ćelije, smirujući bol i izbacujući sve ćelijske ostatke. Prilikom vizuelizacije zamišljamoda su naši unutrašnji organi svezi i pokretljivi, hormonalno uravnoteženi i da smo puni energije. Na taj način ćemo postići cilj koji smo sebi postavili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
30 ⁄ 10 =