Kako izgleda, koliko traje i koliko često se mogu izbeljivati zubi?

Izbeljivanje zuba je danas jednostavna procedura koju sprovodi skoro svaki stomatolog. Taj put ka jednostavnosti je bio dug i zahtevao je dosta istraživačkog truda naučnika farmaceutskih i dentalnih kompanija. Izbeljivanje zuba funkcioniše na jednostavan način, tako što se molekuli jedinjenja vodonik peroksida ili karbmid peroksida, provuku kroz spoljašnji omotač zuba (gleđ) i prodru u sledeći sloj (dentin), gde se raspadnu na vodonik i kiseonik. Voda ispari, dok kiseonik procesom oksidacije izbeljuje zube. Ovo objašnjenje je dovoljno da i laik shvati da je izbeljivanje zuba bezopasan proces, jer se svodi na vodu i kiseonik koji, naravno, nisu toksični.

izbeljivanje zuba

Možete završiti sve u jednom danu ili u par seansi, što se u poslednje vreme preporučuje, kada se koriste blaže koncentracije ovih jedinjenja. Naravno, od vas zavisi za koji tretman ćete se opredeliti, zavisno od uslova i vremena kojim raspolažete. Sve češći su zahtevi za korišćenjem lasera u tretmanu. Stvar je u tome što se laseri u postupku izbeljivanja zuba koriste samo da aktiviraju gore navedenu hemijsku supstancu, dok sami ne učestvuju u izbeljivanju zuba.

Koliko ćete često raditi izbeljivanje zuba godišnje ili u životu, zavisi od prve procedure za koju se stomatolog odluči, odnosno, da li će se stomatolog opredeliti za jednu ili više seansi. Ako se opredeli za više seansi, onda pacijent ili kod svoje kuće sprovodi ono što mu stomatolog pripremi, ili kombinuje odlazak kod stomatologa i seanse kod kuće. Nakon što završite izbeljivanje zuba, sledeći odlazak kod stomatologa je tek za godinu dana i svodi se na održavanje efekta postignutog prvog puta i pri tom je povoljno. Važno je da se stara boja ne može vratiti i ako više nikada ne kročite u stomatološku ordinaciju ovim povodom. Ako se pridržavate preporuka koje vam je dao stomatolog, a vezano za održavanje pravilne higijene, boja će sigurno biti i dalje svetlija nego pre tretmana.

Nijanse

U Srbiji, i Evropi uopšte, koristi se naziv “toilete white” (boja pločica u kupatilu ili wc šolje) ili “pepermint belo” za nijansu bele boje koju pacijenti najčešće traže. Ova boja izgleda bolje na slici nego uživo, jer tada je uočljivija i često skreće pažnju posmatrača. Naravno, ova nijansa nije pogodna za starije muškarce preplanulog tena ili mlađe osobe svetlije puti i svetlijih očiju. Najbolje je da se i pored individualnog doživljaja lepog, konsultujete sa stomatologom i dobijete korisne savete. Iskren odnos je jako važan kako biste došli do boje koja vam savršeno odgovara.

Izbeljivanje zuba je nepotrebno ako ste zadovoljni svojom bojom. Ukoliko niste, onda su tu stomatolozi da vam pomognu tako što će izabrati pravu proceduru za svakog posebno. Ovo je neophodno jer su zubi različiti, pa zavisno od stanja i boje zahtevaju kratkoročne ili dugoročne tretmane sa odgovarajućom koncentracijom preparata od strane stomatologa. Morate znati da se veštački materijali ne mogu izbeljivati, pa ako imate krunicu na nekom od zuba ili velike plombe, ove regije će ostati u boji koju su imale i pre izbeljivanja zuba. O tome će vas stomatolog obavestiti, kao i o tome da te krunice i plombe možete zameniti nekom dodatnom intervencijom. Zubi kojima je nerv izvađen se izbeljuju posebnom procedurom u odnosu na vitalne zube. U slučaju poodmakle parodontopatije izbeljivanje zuba je nemoguće. Takođe, trudnicama i deci pre navršene šesnaeste godine se ne preporučuje izbeljivanje zuba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
12 − 10 =