Najvažniji saveti za Work and Travel

Popularni Work and Travel program osvojio je Srbiju i region u poslednjih nekoliko godina. Studenti u potrazi za letnjoj zaradom, novim iskustvima i dobrim provodom odlaze preko specijalizovane Work and Travel agencije na pomenuti program koji se odvija u Americi. Verovatno poznajete nekog ko je otišao na program i vratio se zadovoljan ili možda čak i ne toliko srećan. Elem, pred odlazak u inostranstvo treba da znate određene stvari o samom Work an Travel programu kao i to kako da stignete do što boljeg mesta i što bolje destinacije.

Intervjui

Prva stvar koju treba da prođete pri samom Work and Travel iskustvu su intervjui. Kako onaj sa agencijom tako i onaj sa potencijalnim poslodavcima. Odabir agencije je bitan, naravno, ali u poslednje vreme , kako je program zaživeo kod nas, pojavile su se mnogobrojne agencije koje uspevaju kvalitetno da uposle svoje zainteresovane studente. Izuzetno važan intervju je onaj sa poslodavcem. Jako je bitno dobro znati engleski jezik. Što bolje znate engleski veće su šanse da ćete dobiti adekvatan posao koji odgovara vašim jezičkim sposobnostima, samim tim i posao koji će biti i nešto bolje plaćen u odnosu na ostala zanimanja. Ne brinite, ukoliko niste vični u engleskom, nije kraj sveta. Postoji pregršt poslova koji su ili malo teži ili malo slabije plaćeni koje možete da radite sa ograničenim znanjem engleskog jezika. Ti poslovi su pretežno fizički i bazirani su u, recimo, kuhinjama restorana gde ćete raditi kao pomoćni radnik. Poslodavci će vas pažljivo birati zato i vi birajte njih. Tokom intervjua saznajte od potencijalnog gazde koliko ćete novca zarađivati, koje su šanse da ćete dobiti i drugi posao, kakav je grad u kojem ćete biti smešteni i koliko vam je novca potrebno na mesečnom ili nedeljnom nivou da biste živeli ili makar preživeli, u zavisnosti od toga koliko para želite da vratite u Srbiju. Ne plašite se da postavite pitanje, od toga vam može zavisiti zadovoljstvo koje planirate da doživite u Americi.

Ne plašite se rizika

Ovo je koristan savet ali samo ukoliko ga pažljivo protumačite. Dakle, bitno je biti obazriv u svakom pogledu ali pod ovim savetom mislimo na to da se tokom Work and Travel programa opredelite za poslove koji će imati manje garantovane dnevnice ili satnice, a u njima će postojati mogućnost za napojnice. Razlog tome je darežljivost gostiju i samim tim veća mogućnost za dobru zaradu dok ste tamo. Izuzetno važan detalj celog Work and Travel iskustva predstavlja upravo bakšiš kao vid dodatne zarade koja je često neplanirana, a desi se da ispadne potpuno neočekivano velika svota dolara koju niste ni sanjali. Stoga je jako primamljivo rizikovati na ovaj način i odabrati posao sa mogućnošću napojnica.

Putujte

Mnogi odu i zaborave drugi deo sintagme – Work and Travel. Dakle, bitno je otići u Ameriku i upoznati je. Na kraju vašeg rada dobijate jedan gratis mesec u kojem ne treba da se bavite poslom jer je predviđen za putovanja. Naravno, to će vas koštati jer putovanje po Americi nije jeftino ali uspomene će biti vredne. Samo razmislite o tome kada ćete i da li ćete uopšte ikada ponovo biti u prilici da obiđete ovu sjajnu zemlju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
21 × 28 =