Povišen nivo holesterola – kako dalje?

Onog trenutka kada otkrijete da imate povećan nivo lošeg holesterola u krvi, to bi trebalo da vam bude alarm. Pre svega pokušajte da se dobro informišete o tome šta je holesterol, kako nastaje i do kakvih posledica može da dovede. Ukratko, naš organizam proizvodi dve vrste holesterola (dobar i loš) i one su veoma važne za nas. Dobar holesterol utiče na smanjenje lošeg. Situacija je zapravo alarmantna u dva slučaja. Prvo, kada imamo povećanje lošeg holesterola, jer tada dolazi do gomilanja masti u našim krvim sudovima i dolazi do zakrčenja. Drugo, kada se smanjuje naš dobar holesterol onda ne uspeva da se izbori sa lošim, što opet znači nagomilavanje masti.

Savet doktora je najvažniji

Kada dobijete rezultate koji jasno ukazuju na povećanje holesterola u vašem organizmu, pre svega bi trebalo da poslušate lekara. Razgovarajte jasno i otvoreno sa njim. Pitajte ga sve što vas zanima i najvažnije od svega – slušajte njegove savete. Lekar će vam možda preporučiti neke određene medikamente, posavetovaće vas na šta treba da obratite pažnju i kako da se ponašate na dalje. Nemojte zanemarivati ono što doktor kaže i slušati savete nekog ko nije stručan. To može biti samo gore. Pre nego što isprobate sve one prirodne lekove i krenete sa primenom  nekih saveta koji su vam uputili prijatelji, razgovarajte sa lekarom i onda možete znati da je i taj način bezbedan.

Regulišite ishranu

Ovo će vam verovatno i vaš lekar reći. Kada je holesterol povišen vreme je za određene promene i u ishrani. Izbacite preterano masnu hranu, ograničite hleb, slatkiše, testenine, gazirana pića. Ubacite u vašu ishranu što više svežeg povrća. Takođe, kod povišenog holesterola preporučuje se i konzumiranje koštuničavog voća poput oraha i badema. Jedite jabuke. Zapravo je samo važno da se hranite zdravije. Naravno i pre nego što neke namirnice izbacite ili ubacite, trebalo bi da pitate lekara za savet.

Razmislite o vežbanju

Ako do sada niste upražnjavali ni jedan oblik fizičke aktivnosti, možda je vreme da počnete. To ne mora da znači da vi sada treba da trenirate intenzivno i posebno ozbiljno, ali morate shvatiti koliko je fizička aktivnost važna. Više se krećite, manje sedite. Radite lagane vežbe, ukoliko baš ne želite da se izlažete prevelikom naporu. Važno je samo da ste aktivni i pokretljivi.

Zabranite sebi alkohol i pušenje

Jedan od razloga zašto bi trebalo da ostavite pušenje jeste i taj što cigarete utiču na to da se dobar holesterol smanji, to znači da može doći do stvaranja nepotrebnih masti u vašoj krvi, što može dovesti do zgrušavanja, kao i do moždanog i srčanog udara. Ukoliko vam je već povećan loš holesterol, ne bi bilo dobro da svesno pušenjem smanjujete dobar holesterol, koji upravo služi kako bi se preterana količina lošeg holesterola eliminisala. Ako ipak niste spremni da se u potpunosti odreknete pušenja, onda bi trebalo da ograničite dnevnu dozu, koliko god možete. Takođe, alkohol je nešto što biste morali da izbegavate kada imate problem sa povećanim nivoom holesterola. Ne dozvolite da vas vaše loše navike dovedu do stadijuma kada vam se mogu desiti fatalne stvari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
22 × 17 =