Šta je ešerihija koli i kako se leči?

Bakterija ešerihija koli identifikovana je 1885. godine. Otkrio ju je naučnik Teodor Ešerih, po kome je i nazvana. Normalno ona živi u ljudskim i životinjskim crevima gde obavlja nekoliko korisnih funkcija: štiti želudac od drugih štetnih bakterija, pomaže mu prilikom varenja hrane i proizvodi vitamin K2. Međutim, kada ovaj stanovnik naše crevne flore dospe u mokraćne kanale i organe uzrokovaće urinarne i crevne infekcije. Osim njih, ešerihija koli uzročnik je i bolesti kao što su sepsa, meningitis ili zapaljenje pluća.

Od infekcija izazvanih ešerihijom koli češće boluju žene. Takve infekcije su posebno problematične kada se jave kod trudnica, budući da su opasne ne samo za mame već i za plodove.

Infekcije izazvane dosadnom bakterijom leče se teško i sporo. Da stvar bude gora, kada se otarasimo ešerihije koli, ona ima običaj da se vrati i iznova uzrokuje infekcije. Zato je dobro znati kako se ona može uspešno zalečiti.

Lečenje ešerihije koli antibioticima

Kako bi doktor odredio odgovarajuće antibiotike kojima se, on pacijentu prvo radi antibiogram čija je svrha određivanje osetljivosti ešerihije koli na određene antibiotike. Lečenje antibioticima nije jednostavno, niti je uvek uspešno. Ešerihija koli veoma brzo postaje otporna na njih.

Drugi problem koji se javlja kod lečenje infekcija izazvanih pomenutom bakterijom jeste to što jaki antibiotici imaju tendenciju da slabe čovekov imuni sistem, a takav imuni sistem pogodan je za umnožavanje ove bakterije.

Treći problem jeste što i kada izlečite infekcije nakon nekog vremena one se mogu povratiti. Iz tog razloga neophodno je da uz tretman medikamentima infekcije lečite i prirodnim putem: čajevima i pravilnom ishranom koja onemogućava razmnožavanje ovih bakterija.

Lečenje ešerihije koli na prirodan način

Pojedini prirodni čajevi odlični su saveznici u borbi sa bolestima izazivanim ešerihijom koli. Takav je čaj od đumbira, višegodišnje biljke koja se u pojedinim kuhinjama upotrebljava kao začin. Ova biljka sadrži kalijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a njen koren bogat je enzimima korisnim za varenje hrane i izbacivanje toksina.

Medveđe grožđe narodno je ime za biljku uvu čiji je čaj efikasan protiv urinarnih infekcija, kao i bakterija i toksina koji se nagomilavaju u mokraćnim organima i kanalima. Pored toga, čaj od uve odlično reguliše krvni pritisak. Međutim, on se ne sme piti dug vremenski period, već najduže sedam dana. Preterivanje sa njegovim konzumiranjem vodi do nedostatka daha, povraćanja i dekoncentracije. „Zabranjeno je voće“ za decu, trudnice i dojilje. Njegov efekat izostaje kada je kiselost mokraće pojačana. Uvino dejstvo najbolje je kada se ona nađe u baznoj, odnosno alkalnoj sredini.

Protiv naporne bakterije efikasni su i čajevi od brusnice, peršuna, hajdučke trave, kukuruzne svile, bosiljka i rastavića.

Ešerihija koli i ishrana

Broj ešerihije koli u mokraći, mokraćnim kanalima i mokraćnim organima raste kada je kiselost čitavog organizma pojačana. Zbog toga se preporučuje izbegavanje hrane koja tu kiselost dodatno pojačava – grickalice, slatkiši, masna hrana ili gazirani napici. Isto važi za kafu, alkohol i cigarete.

Sa druge strane potrebno je konzumirati namirnice koje naš imuni sistem čine snažnijim, one koje sadrže dosta biljnih vlakana i one bogate vitaminom A poput šargarepe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
9 × 5 =