Šta ne treba raditi kada želite da sprečite bore oko očiju

Svakome od nas u nekom trenutku života padne na pamet da se pogleda u ogledalo i da uvidi šta se promenilo na licu. Bore oko očiju ne nastaju svaki dan, ali kada se jednom dese, teško nestaju. Bore oko očiju zavise od nasledog faktora, izloženosti suncu, načina ishrane, spoljašnje nege kože lica, količine stresa i tako dalje. Bore oko očiju se produbljuju ako faktori koji na njih utiču nisu pod kontrolom. Čak i izbor poze za spavanje može da uzrokuje bore oko očiju. Otuda ovih nekoliko saveta šta NE TREBA da radite ako želite da bore oko očiju budu pod kontrolom.

Ne treba da budete neispavani
Umor se uvek vidi na licu. Neispavano telo je pod stresom i pali alarme za samoodržanje, što će narušiti lepotu kože. Spavajte na leđima da biste sprečili bore oko očiju.

bore

Ne treba da pijete kafu svaki dan
Dajte telu šansu da se odmori od kofeina, koji isušuje organizam iznutra. Bore oko očiju će biti vidljivije ako vas je kofein razbudio, a osušio.

Nikotin i bore oko očiju
Duvan sadrži nikotin i oksidanse koji se talože u džepovima organizma, kao što su podočnjaci. To dalje izaziva lučenje enzima i hormona koji remete normalne hemijske procese u organizmu i ostavljaju kožu neoporavljenu, umesto da je organizam tu energiju koju je potrošio za uklanjanje toksina potrošio na nesmetano obnavljanje kože lica.

Nemojte se sunčati preko mere
Iako možemo reći da je moderno biti reš pečen, izbegavajte solarijum i sunčanje u kritičnim satima – između 11 i 16 časova. Tada je vaše lice nepotrebno izloženo štetnim zracima, nepovratno se gubi elastičnost i svežina kože, a učinak tamnjenja je jednokratan. Mažite se zaštitnim kremama i na ostale načine štitite lice, npr. nosite šešire sa velikim obodom, naočare za sunce koje prekrivaju veći deo lica, u solarijumu lice prekrijte dvostruko previjenim belim peškirom.

Ne izbegavajte obične kreme
Nije potrebno da bore oko očiju tretirate samo posebno namenjenim proizvodima za to, nekada je dovoljno i mazati lice običnom dnevnom kremom koja vama prija. Bore oko očiju će biti manje vidljive ako je koža hidrirana, manje je važno na koji način.

Ne izbegavajte vodu i čaj
Hidriranost dolazi i iznutra, pa umesto kafe ili alkohola koji isušuju organizam, a i umesto soka koji ne hidrira dovoljno jer je sladak (pun šećera, čak i kad je prirodno ceđen), poslužite se šoljom čaja ili čašom vode. Bilo bi dobro da uopšte ne konzumirate alkohol, a kafu umereno i ne svaki dan. Čak i na zabavama možete u stilizovanim čašama držati čaj ili vodu i da se ne razlikujete od onih koji piju pića slične boje.

Ne jedite brzu hranu
Osim obroka brze hrane poput burgera i pice, ovde mislimo i na slatkiše, čips, krekere, keks. Svi oni sadrže neprijateljski nastrojene oksidanse koji mogu da stvore bore oko očiju. Konzervansi, zaslađivači i uopšte praškovi koji se u takvu hranu stavljaju lošiji su izbor od voća i povrća, mesa, mleka, jogurta, kuvanih jela bez aditiva. Poslušajte potrebe svog organizma i nećete imati bore oko očiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
22 − 17 =