Sve što treba da znate o zubnim implantima

zubni implantatni

U poslednje vreme zubni implanti postaju jako bitno rešenje problema nemanja jednog ili više zuba. Posebni implanti mogu zameniti i sve zube u vilici. Definicija zubnog implanta je takva da se oni smatraju veštačkim korenovima koji mogu nositi krunice nakon instaliranja u vilicu. Zubni implant predstavlja šraf koji se ugrađuje u viličnu kost. Procedura je postala donekle rutinska jer trenutno ovaj zahvat uživa skoro potpunu uspešnost.

Dok još nisu bili „u oku“ javnosti nisu ni uživali preterano poverenje potrošača jer su smatrani za nešto što je neispitano, neprovereno i čudno. Vremenom su se stekli uslovi za veliki napredak na ovom polju pa su zubni implanti postali rutinska operacija. Vladalo je potpuno neopravdano uverenje da su oni nešto što će organizam odbaciti, nešto što nikada neće moći da prihvati kao prirodno kao i da nikada neće uspeti, po funkcionalnosti, da zameni originalan zub. Pomeranjem naučnih granica ka „napred“, sve sumnje su otklonjene.

Sastav

Zubni implanti se danas prave od titanijuma. Izuzetno su čvrsti, stabilni i pouzdani.  Jako je važno istaći da se prave od titanijuma jer taj materijal ima sposobnost kompletnog srastanja sa kostima, pa će pružiti više nego adekvatnu zamenu za nepostojeći zub. Zubni implanti su sačinjeni od implanta, abatmenta i krune. Implant je korenski deo zuba koji se implementira u viličnu kost, tamo gde nedostaje zub. Abatment je deo koji se postavlja na koren, odnosno implant, nekoliko meseci nakon intervencije kojom je postavljen implant. Nakon uzetog otiska zuba koji vam nedostaje pravi se kruna po meri koja će u potpunosti odgovarati zubu koji ste izgubili. Kruna će zatim biti cementrirana i time ćete dobiti novi zub.

Proces

Od početka procesa implementacije zubnog implanta neophodno je da prođe od 4 do 6 meseci da bi sve prošlo kako treba. U tom periodu će implant kompletno uspeti da se prilagodi vašoj vilici i da zameni izgubljeni zub.

Vrste i cene

Tokom vremena su zubni implanti zadobili poverenje javnosti pa su dobili značajan napredak u broju samih primeraka. Postoji širok izbor što zbog ukusa potrošača što zbog neophodnosti razlikovanja nekoliko vrsta jer je imperativ da se zubni implant može prilagoditi svakom pacijentu i svakom tipu vilične kosti, a u ponudi ih ima svaka stomatoloska ordinacija. U zavisnosti od kosti koje mogu biti male, debele i kratke kreiraju se posebne vrste implanata. Takođe, na izgled i karakteristike zubnog implanta utiče i pozicija na kojoj se nalazio zub koji zubni implant treba da supstituiše. Pored toga, ukoliko se implant nalazi u prednjoj regiji, dakle utiče na vaš osmeh, on mora sadržati u sebi cirkonijum koji je bele boje kako bi imao što prirodniji izgled i kako bi pozitivno uticao na blistavost vašeg osmeha. Cene implanata variraju u prilično zanimljivom i velikom rasponu. Osnovni razlog tome je činjenica da se nabavne cene samog materijala dosta razlikuju. Kompanije koje proizvode implante zahtevaju velike cene baš zbog toga što su dosta uložile u njihovo stvaranje, marketing i imidž pa žele da osiguraju novac neophodan kako bi nastavile da bude garant kvaliteta u ovom polju. Manje kompanije imaju pristupačnije cene. Ono na šta treba da obratite pažnju je svakako sugestija vašeg lekara prilikom izbora zubnog implanta. Same cene jednog implanta se kreću od 300 pa sve do hiljadu evra ali ono što svi garantuju su doživotni kvalitet i trajnost. Cene variraju od stomatološke ordinacije do stomatološke ordinacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
16 − 11 =