Vežbe za povećanje raspona nogu

Vežbe za povečanje raspona nogu
Svakome je potrebno da ima koliko-toliko otvorene noge: sportista-gimnastičar i balerina moraju razviti taj raspon do maksimuma dok je, da kažemo, običnom čoveku to potrebno iz čisto praktičnih razloga da bi lakše zakoračio u autobus ili preskočio baricu. Bez teškoće uz vezbe svako može povećati raspon svojih nogu samo ako nekoliko minuta dnevno posveti ovoj vežbi:

Sesti i opružiti noge, saviti desnu nogu i stopalo privući do butine leve noge, desnom rukom blago pritiskati koleno nastojeći da prilegne na pod; leđa i glavu držati pravo. Da bi intenzivirali ovaj položaj, polako se saviti napred odupirući se levom rukom o pod, a desnom pritiskati koleno. Isto izvesti savivši levu nogu.

U istom položaju može se obema rukama uhvatiti stopalo opružene noge, dok su laktovi oslonjeni na pod, a brada i grudi naležu na nogu.
vezbe
Varijanta vežbe
Udišući, didi ruke, preplesti prste, okrenuti šake, i zadržavši dah, istezati gornji deo tela; rasplesti prste i, izdišući, polako spustiti ruke na stranu.

Još veće otvaranje nogu postiže se ako se tokom vezbe stopalo savijene noge stavi na preponu opružene. Da bi koleno prileglo na pod, treba ga blago pritiskati na dole. Kada je koleno dobro naleglo na pod, ispružiti ruke i uhvatiti prste opružene noge nastojeći da leđa ostanu prava i da se glava malo izvije nazad. Na kraju, treba se potpuno preklopiti tako da su laktovi oslonjeni na pod, a grudi da naležu na opruženu nogu. lzvijanjem glave nazad postiže se da leđa ostaju prava, č-me se dobija pun efekat od ove vežbe.

Pored povećanja raspona, ove vežbe doprinose jačanju mišića prepona i kolenog zgloba, a pri savijanju napred i slabinskog dela. Značajnu ulogu igraju u ublažavanju ili otklanjanju reumatičnih bolova.

Vežba za elastičnost struka i jačanje trbušnih mišiča
U sedećem položaju ispružiti ruke i nagnuti se napred. Početi kruženjem u desno horizontalnim kretanjem opisujući velike krugove 3-4 puta, a zatim u suprotnom pravou. Paziti da se leđa što manje saviju u položaju nazad i da laktovi budu sve vreme istegnuti. Ova vežba je naročito korisna trudnicama pošto se njorre snažno masiraju abdominalni i ženski organi.
Vežbe za trudnice

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
11 × 11 =