Značaj redovnog servisiranja automobila

Čovek kada kupi automobil samo o tome razmišlja koliko i gde će da ga vozi. To je jedno posebno i novo iksustvo u životima mladih, ali i onih starijih koji po prvi put uzmu kola. Prelazak na automobil sa ostalih prevoznih sredstava, gde se podrazumeva gradski prevoz, bicikl, pa i motori – ima posebnu draž. Četvorotočkaši u sebi kriju poseban šmek i posebno zadovoljstvo ih je voziti. Zbog toga, svi auto delovi koji se nalaze u Vašem automobilu moraju da se čuvaju, a kada dođe do kvara ili greške – od velikog je značaja da se na vreme odnese na servis.

Redovno servisiranje auta i njegovih auto delova

Ako ste novi sa automobilima – znajte da je ono najvažnije – redovan servis, ili kao što ga većina zna – mali servis. Na taj servis se ide kada sa svojim automobilom pređete otprilike oko 10000 kilometara. Tada, ali ne u svakom slučaju, može da dođe do pojedinih kvarova auto delova, pa iz tog razloga taj servis mora da Vam bude obaveza. Pošto morate da vodite računa o sigurnosti kao prvom i osnovnom zadatku, nikako ne biste smeli da zaboravite obavljanje malog servisa Vašeg ljubimca. Tokom malog servisa, ono što serviseri najčešće proveravaju su kočnice i menjač. Znate sigurno i sami, iako ste možda i novi, da su to auto delovi koji su osnovni za sigurnost Vas i Vaših saputnika. Nekako, kada bolje razmislite, ako ste i ogrebali vrata, s tim biste nekako i izašli na kraj. Međutim, ukoliko Vam kočnica daje znake popuštanja – to mora da bude znak da nešto nije u redu i tada morate obavezno da odnesete svoj automobil kod servisera.

Koji se sve auto delovi testiraju na malom servisu?

Ukoliko ste novopečeni vozač, možda odgovor na ovo pitanje ne znate. Kod ovog servisa, ukoliko se ustanovi da je došlo do greške – znajte da se to mora kupovati novo i da nema alternative u polovnim auto delovima. Tu spadaju kočnice, menjač, ručne sajle i sve što je usko povezano s navedenim auto delovima. Kada Vam serviser kaže da nešto tu ne valja, on će pokušati da otkloni kvar, ali u slučaju da to nije moguće – ne prihvatajte stare ili polovne auto delove. Polovni auto delovi se mogu uzimati kada je spoljni deo automobila pokvaren, odnosno udubljen, izgreban i slično, i eventualno kod pneumatika, ali je i kod njih rizično da se opredelite na polovno – pošto su gume nešto što se možda čak i najviše koristi kod automobila. Svakome od nas je u cilju da što duže održi sjaj kupljenom vozilu. Zbog toga, svi treba da pazimo kako vozimo i da poštujemo sva propisana pravila. Međutim, nismo nikad sami na putu, pa se može desiti da baš ona druga strana bude kriva za udes. Tada je tu osiguranje da pokrije trošak. Sve u svemu, čuvajte svoje vozilo, ne opterećujte ga – ako ne morate, i ono najvažnije i od krucijalnog značaja – svog ljubimca često vodite na mali servis, posebno prilikom odlaska na neko putovanje. Na taj način ćete obezbediti besprekornu i krajnje sigurnu vožnju, gde god da se uputite.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Solve : *
12 × 6 =